Na daskama koje život znače

Zijah Sokolović je teatarski i filmski glumac, redatelj, scenarista i profesor glume. Jedan je od najboljih kojeg imamo.

Na ulazu u salu Kamernog teatra 55 u Sarajevu stajao je Zijah Sokolović i pitao publiku, da li im fali jedna daska. Svaki gledatelj je dobio jednu malu daščicu na kojoj je pisalo „Daska koja život znači“. Tako su počinjale predstave „Glumac… je glumac…je glumac“. Od prve izvedbe 1978 do danas ovu predstavu je vidjelo oko pola miliona gledatelja. U toj predstavi Zijah prelazi iz jedne uloge u drugu i dočarava nam strast i opsjednutost pravog glumca onim što radi. Ova predstava je prevedena i igrana u 20-tak zemalja. To je bio početak jedne velike glumačke karijere.

Zijah Sokolović je teatarski i filmski glumac, redatelj, scenarista i profesor glume. Jedan je od najboljih kojeg imamo. Direktor je dječijeg teatra Theaterland u Salzburgu, profesor je na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališča u Ljubljani. Igrao je u velikom broju filmova i serija („Gluvi Barut“, „Miris dunja“, „Karađoz“). Stariji ga se sjećaju i iz „Nedjeljnog zabavnika“, emisiji za djecu koju je vodio zajedno sa Vajtom.

„CABAres CABArei“ je aktuelna predstava sa kojom Zijah Sokolović nastupa širom Evrope. Prvi put je izvedena 1993 godine u Beču. On je označava kao „životnu komediju“ kojom pokušava da ljudima olakša krizu srednjih godina. Predstava govori o životu, seksu, teatru, starenju i svemu onome što zanima Zijaha, a i sve nas.

Cultus BH je imao veliko zadovoljstvo organizirati gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom „Međuigre 0-24“ u decembru 2015. Odziv publike je bio veliki i predstava je bila rasprodana. Predsjednik kulturnog centra Cultus BH Muris Mujčinović je obećao novo gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom „CABAreis CABArei“

Obećanje je održano i Zijah Sokolović gostuje:

PETAK, 26.05.2017,

Cultus Night od 18:00 sati
Predstava u 20:00 sati

Kulturzentrum Trudering, Wasserburger Landstr. 32, München
Ulaznice su u prodaji od 06.05.2017 po cijeni od 27 €.

Prodajna mjesta:
Happy Fildjan, Gabelsbergerstr. 64, München
Grand Café, Lindwurmstr. 48, München
Ćevabdžinica 10, Oberländerstr. 3B, München
snaBo.ba, Schießgrabenstr. 28, Augsburg

Online Ticket-Shop:
https://cultusbh.org/shop

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert