Trg ratnika

Velika nam je čast, u Minhenu ugostiti Maria Drmaća i Belmu Lizde-Kurt sa višenagrađivanom predstavom Pozorišta mladih „Trg Ratnika“ 16. novembra 2019. u 19 sati u Kulturhaus Milbertshofen.

Ovo je intimna drama engleskog dramskog pisca Nick Wooda a u  rediteljskoj postavci Dine Mustafića o ratnom stradanju, ispričana kroz  vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde-Kurt i  Mario Drmać.

U drami „Trg ratnika“, Nick Wood nam, umjesto „skice rata“, nudi  nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje  sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko  provjeravanu definiciju – „Rat je sukob dviju ili više zaraćenih strana“. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju
nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces“, a  ne tek nesretan i prolazan trenutak.

„Predstava ‚Trg ratnika‘ nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli“, izjavljuje glumica Belma Lizde-Kurt.

Iz Pozorišta mladih Sarajevo navode da smo na ovim prostorima učili, ali  ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj „znanosti“. Ističu da je ova  predstava prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas  uplašena od „ponavljanja“.

„Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u  profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u  minimalističkoj teatarskoj okolini“, poručuje glumac Mario Drmać.6

Subota, 16. Novembar u 19 sati

 Kulturhaus Milbertshofen
Curt-Mezger-Platz 1,

80809 München