„Trg ratnika“ i atmosfera sarajevskog Pozorišta mladih u Minhenu

U iščekivanju iskre inspiracije, koja bi mi pomogla da opišem u subotu odigranu predstavu „Trg ratnika“ u Minhenu, čitam kritike i interview autora Nick Wooda.  Razmišljam o impresijama posjetilaca sa kojima sam nakon predstave razgovarao.

Ima tema koje je teško komentirati, ima predstava za koje je nemoguće napisati kritiku, a da ne bude skup floskula na neku temu. Na primjer – antiratnu.

Sviđa mi se opis predstave na zvaničnoj web prezentaciji Pozorišta mladih, nepotpisana, ali sudeći po stilu vjerovatno iz pera režisera Dine Mustafića:

„Ponekad pomislim kako bi bilo lijepo da pisanje liči na slikarsko umijeće, te zavidim onima što pred sebe mogu staviti model i gledajući ga,
sa kistom poput starih majstora, prenositi na platno (prazan papir) detalj po detalj. Ali, šta pred sebe staviti kad, recimo, želite naslikati/napisati rat?
U šta umočiti pero? Malo metafore, par citata, nekoliko psovki? Neuspješno? Naravno! Model se pomjera, ostaje neuhvatljiv, a na papiru najčešće samo parole i bezbroj puta ponovljene slike/priče.
U drami „Trg ratnika“, Nick Wood nam, umjesto „skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, naučenu iz križaljki, a koja nam kaže „Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana“.

Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces“, a ne tek nesretan i prolazan trenutak,
kako to možemo pomisliti zbog riječi „sukob“ što nam je nudi „naučno objašnjenje“ pojma rat.

Naša nas naivnost, neki to zovu i dobrotom, tjera da sa nevjericom slušamo kako od nedavno postoji i nauka koja se zove VIKTIMOLOGIJA. Vjerovali ili ne, ona „proučava žrtve i načine kako čovjek postaje žrtva.“
Pretpostavljam da je milion tih načina, ali znam da je Nick Wood majstorski oslikao jedan od njih. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj „znanosti“.
Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od „ponavljanja“. Ispit je svaki dan. POŽELITE NAM SREĆU!“

Dino Mustafić je genijalno režirao, a Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać maestralno realizirali ovu skoro nemoguću misiju. Portretirali su djecu-žrtve, najveće žrtve svih ružnih ratnih igara koje smišljaju „odrasli“, toliko ubjedljivo i tako moćno, da je u sali na trenutke nestajalo zraka.

Govor tjela, kršenje prstiju, lica prijatelja koji su sinoć sjedili u publici, a koji su lično doživjeli ili bili svjedoci takvih sudbina s početka devedesetih godina prošlog vijeka, priča su za sebe.

Ne smijemo zaboraviti ni članove tehničke ekipe, bez koje ova predstava ne bi mogla biti ono što jeste: Ismir Fazlić , Lejla Osmanbegović, Adis Mirojević i Edin Memić su iz pozadine pomogli da nam
Belma i Mario na minhenskom terenu prenesu atmosferu sarajevskog Pozorišta mladih.

Cultus BH zahvaljuje ovoj divnoj družini i svojim gostima što su učinili da predstava „Trg ratnika“ bude onakva kakva je bila.

Muris Mujčinović