Sevdah u genima

Za Damira Imamovića se može reći da ima sevdah u genima. Mnogi upoređuju sevdah sa Fadom…

Za Damira Imamovića se može reći da ima sevdah u genima. Kao unuk jednog od najznačajnijih pjevača sevdaha Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, takodje pjevača sevdaha, je već od malih nogu bio okružen tradicionalnim narodnim pjesmama. Sevdahom se ozbiljno počeo baviti tek nakon završetka studija filozofije. Tokom rada na monografiji sevdaha zajedno sa Farah Tahirbegović još više se razvila njegova ljubav prema sevdahu i počeo se profesionalno baviti muzikom. Njegova preokupacija je istraživanje korijena i početaka sevdaha kao i njegovanje izvornog pjevanja. Na svojim gostovanjima osim koncerata, održava i „Sevdah lab“, predavanje i workshop na kojem posjetioci mogu saznati o korijenima i najvećim umjetnicima sevdaha, a mogu i sami pokušati pjevati sevdah. Damir nastupa solo, kao i sa bandovima „Damir Imamović Trio“ i „Sevdah Takht“. Njegovo novo djelo je CD „Dvojka“ na kojoj je pjesma „Sarajevo“ koju je sam komponirao.
Sevdah važi za veoma zahtjevnu vrstu pjesama za pjevanje i rijetki umjetnici se usuđuju komponirati nove pjesme. Mnogi upoređuju sevdah sa Fadom, portugalskom melanholičnom pjesmom.

Damir Imamović je nedavno objavio knjigu „Sevdah“. Kratki intervju o knjizi možete pogledat ovdje:

Posljednji nastup Damira Imamovića u Münchenu je bio u okviru manifestacije „Šta ima?“ 2014 godine. Tom prilikom je održao „Sevdah lab“ kao i veoma dobro posjećeni koncert u Gasteigu. Sevdah Takht počinje turneju koncertom 16.09. u Sarajevu. Nadamo se da ćemo uskoro imati radost i priliku pozdraviti Damira Imamovića i Sevdah Takht u Münchenu.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert