Promocija romana „Bukača“

Poštovani/e,

Cultus BH Vas sa zadovoljstvom poziva na promociju knjige „Bukača“ autorice Martine Mlinarević.

Promocija će se održati u nedjelju, 15. decembra 2019. u 19:00 sati u Kulturhaus Milbertshofen.

„Bukača“ je u izdanju Buybooka objavljena pred zagrebački sajam knjige Interliber, na kojem je premijerno i predstavljena te ujedno izazvala najviše interesovanja ovogodišnje sajamske publike.

„Bukača“ je do sada najiskreniji i najintimniji literarni zapis Martine Mlinarević, u kojem nastavlja pisati o vlastitim nimalo ugodnim iskustvima, tačno sa onog mjesta gdje se njena prethodna, izuzetno uspješna knjiga „Huzur“ završava.

„Bukaču“ je bilo teško i napisati i preživjeti, ova knjiga je, kako autorica kaže, opomena i testament. To je roman o nemirenju i biranju sebe i svoje sreće ispred svih i uprkos svemu. Ova knjiga nastala je iz aktivističke potrebe i želje Martine Mlinarević da napisano ostavi djevojčicama sutrašnjice, u prvom redu vlastitoj kćeri. 

„To je moj krik protiv nasilja svake vrste, protiv turobnog patrijarhizma, ugnjetavanja, šikaniranja, stigmatizacije, to je želja da se djevojčice sutrašnjice, posebno one ponikle na tim uskogrudnim meridijanima naših balkanskih žlibina, usude misliti svojom glavom, svemu unatoč, da biraju svoje izbore ma što koštalo i da žive život samo po vlastitoj mjeri. Jer kad jednom dođe do raka, znat će da je samo to vrijedilo“, rekla je povodom objavljivanja nove knjige Martina Mlinarević.

’’Ima li nešto teže od raka za preživjeti?“, pitaće se oni koji nisu preživjeli Bosnu i Hercegovinu. Martina Mlinarević, osim raka, preživjela je i smrti koje su se mogle desiti nakon rizičnih operativnih zahvata i tugu nakon niza preventivnih operacija do kojih je rak doveo. Preživjela je i zemlju u kojoj je rođena, a to je bilo teže od svih smrti koje su joj se kod uzglavlja smjestile.
I da joj je sve bilo potaman, ne bi bilo lako živjeti krajnosti koje je prate – od ljubavi, obožavanja, podrške i pažnje njenih čitatelja/ica, do talasa mržnje onih koji bi joj osporili svako slovo, svaki uzdah i korak, želeći da u njenom životu isključivo metastaze cvjetaju.

’Tko ovaj film režira, jebo te život?!’, zapisaće autorica u ’Bukači’ dio iz sjećanja na jedno sneno njujorško jutro, kada je stigao poziv za njeno ambasadorsko imenovanje. Ko ovaj film režira pitaće se svi koji budu čitali ’Bukaču’ i saznati koliko u takvu režiju života stane, onog koji je opstao zahvaljujući ljubavi ’koje se ne vjenčaju nego dišu i zahvaljujući kojima se preživljava’.

Ali ima ljubavi, posebno u pomenutoj zemlji, zbog kojih se postaje bukača. Ako ne znate šta je bukača, pitajte one koji nad vjerskim obilježjima, vrućim supama na ispeglanim stolnjacima od nedjeljnog ručka i bračnim zavjetima žele neke druge živote prezirući vlastiti, pa samim tim i one koji se usude živjeti po ličnoj mjeri. Osim o ljudskom licemjerju, koji je tek u trećem planu, ovo je knjiga o tome koliko se radosti kad se voli može pronaći u formalno najnesretnijim okolnostima“, napisala je o knjizi urednica izdanja Kristina Ljevak.

Na večeri promocije naši gosti će imati priliku i da kupe roman „Bukača“, koji će Martina Mlinarević lično potpisati.

Nažalost, sva mjesta za promociju su popunjena!

Radujemo se ponovnom druženju sa Vama!

Vaš Cultus BH-Team

Nedjelja, 15. decembar 19 sati

Kulturhaus Milbertshofen
Curt-Merzeg-Platz 1,

81825 München