„Ovo niđe na svijetu nema“

Damir Nikšić je konceptualni umjetnik, koji je široj publici poznat po svojim video komentarima.

Damir Nikšić je bosanskohercegovački konceptualni umjetnik, koji je široj publici postao poznat po svojim video komentarima aktuelnih dešavanja u Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Svojim ironičnm i sarkastičnim komentarom „Ovo niđe na svijetu nema“ stekao je kultni status i veliki broj posjetilaca njegovog Youtube kanala.

Nastupi Damira Nikšića su kombinacija stand up komedije i muzike u kojima na satiričan način komentariše i kritikuje svakodnevnicu, politiku, društvene odnose, navike i običaje ljudi u Bosni i Hercegovini.

Damir Nikšić je studirao na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti. Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Osim slikarstvom, dizajnom i ilustracijama, Damir se bavi i muzikom. Jedan od muzičkih radova koji ga je učinio popularnijim je bila pjesma „If I wasn’t muslim“.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert