„Oj živote“ u bubi i „Država“ u Münchenu

„Mali glumci se mrze, a veliki prepoznaju. Pejaković je veliki. “ – Miljenko Jergović. Ovaj veliki glumac dolazi u München.

Moj otac je u našoj plavoj bubi imao četiri kazete: Boney M, ABBA, „Vaš šlager sezone“ (godina nepoznata) i … „Oj živote“ Josipa Pejakovića. Kazetu je bio izdao Diskoton, bila je žućkasta i na B strani joj je etiketa bila odlijepljena. Iako smo je već znali napamet, slušali smo je uvijek iznova tokom dužih vožnji. Doduše, svaka vožnja sa bubom po bosanskim cestama je bila duža vožnja. Jednog ljeta, na putu ka Zaostrogu, zapetljala se traka u kazetofonu. Tata je u auto-kampu razmontirao kazetofon i izvadio zgužvanu traku. Moj brat je kažiprstom zatezao traku a ja sam je pažljivo namotavao vrteći prenos trake hemijskom olovkom. Na jednom mjestu je traka ostala zgužvana tako da je glas Josipa, kad bi glava kazetofona došla do tog mjesta, bio malo čudan i nerazgovjetan.

Tada sam bio osnovac i nisam ni sanjao da ću nakon puno godina učestvovati kao član Cultus BH u organizaciji predstave „Država“ Josipa Pejakovića u Münchenu.

Monodramu „Država“ je Josip Pejaković napisao u ratu 1993 godine iz perspektive čobana koji naše narode vidi kao ovce. Za tri konstitutivna naroda kaže da su „tri tora i u njima tri stada koja predvode tri ovna“. Josip Pejaković nam u svojim monodramama objašnjava sliku svijeta iz perspektive običnog, malog čovjeka ruralnog porijekla.

Josip Pejaković je doajen bosanskohercegovačkog i glumišta bivše Jugoslavije. Moglo ga je se vidjeti na daskama mnogih pozorišta u predstavama: Kome zvona zvone, Kuća oplakana,  Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyzeck, Sprovod u Theresienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip G, Balkon, Omer-paša Latas, Kralj Lear, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna…

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih: Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu l974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niza stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.

CultusBH je imao veliko zadovoljstvo u februaru 2016 organizirati za svoju publiku predstavu „Ućerivanje“. Interesovanje je bilo veliko tako da su bile organizirane dvije predstave.

Josip Pejaković gostuje sa monodramom „Država“u petak 05.05.2017 u organizaciji Cultus BH.

Petak, 05.05.2017

Kulturzentrum Trudering, Wasserburger Landstraße 32, 81825 München

Cultus Night od 18:00 sati

Predstava u 20:00 sati

Prodajna mjesta u Münchenu:

  • Happy Fildjan, Gabelsbergerstr. 64
  • Grand Café, Lindwurmstr. 48
  • Ćevabdžinica 10, Oberländerstr. 3B
  • Sve kategorije karata će se moći kupiti na ulazu od 18:00 sati.

kao i online na cultusbh.org

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert