Nagrada PEN Amerika Aleksandru Hemonu

Aleksandar Hemon veliko je ime na svjetskoj književnoj sceni i trenutno naš najpoznatiji pisac.

Američki PEN centar je dodijelio Aleksandru Hemonu glavnu nagradu za književno djelo u 2017 godini za njegovo djelo o BH izbjeglicama „How Did You Get Here?: Tales of Displacement“. Dodjela ove nagrade, koju PEN Amerika dodjeljuje od 1963 godine, će biti održana 27. marta.

Aleksandar Hemon je imao 31 godinu kada je počeo objavljivati kratke priče na engleskom jeziku. U Chicagu se zatekao kao turist 1992 godine kada je počeo rat u BiH.

Hemon: “ Teoretski, ja sam se mogao vratiti u Bosnu. Pošto sam odlučio da ostanem shvatio sam da ću morati pisati na engleskom jer će moj život od tada pa nadalje, vjerojatno do kraja, biti u Americi. Nakon toga moj cilj je bio da napišem nešto, jednu po jednu stvar. Nisam zamišljao daleku budućnost, samo sam se bavio stvarima ispred sebe. Kad se stvorila kritična masa tih stvari, kad sam počeo objavljivati u manjim časopisima, onda sam imao sreće jer me agentica slučajno našla. Ja nisam nju tražio, ona je našla mene jer joj se dopala priča koja je izašla u manjem časopisu. To mi se posrećilo.“ (preuzeto sa pescanik.net)

Hemon: “Dom je tamo gdje neko primijeti da te više nema.

U njegovim knjigama „The Question of Bruno“ („Pitanje Bruna“) i „Nowhere Man“ („Čovjek bez prošlosti“), gdje je glavni lik Jozef Pronek, imigrant u USA, nalaze se autobiografski elementi. U zbirci priča „Love and Obstacles“ (Ljubav i prepreke) prati mladića koji pred rat napušta domovinu.

Jednu od najljepših ocjena djela Aleksandra Hemona dao je književni kritičar „New Yorkera“ James Wood: „Knjige Hemona nekad podsjećaju na Nabokova, ali njegov napor da se uvijek iznova nalazi i razvija kao autor, premašuje poznatog ruskog pisca. Jednostavno, Hemon je veličanstveni, nevjerojatni talenat!

Hemon: “Nije smisao pisanja terapija, ali posljedica nepisanja bila bi traumatična.“

Aleksandar Hemon je rođen 9. septembra 1964. godine u Sarajevu. Diplomirao je književnost  na Filozofskom fakultetu i sarađivao u omladinskim medijima gdje je objavljivao eseje o muzici, filmovima i o Sarajevu. Zatekao se na početku rata u Chicagu i počeo je obljavljivati kratke priče inspirirane sopstvenim emigrantskim iskustvom. Prva zbirka priča „Question of Bruno“ je 2001. postigla zapažen uspjeh kod američkih kritičara. Slijedila je „The Nowhere Man“ i tom knjigom se definitivno etablirao kao vrlo talentirani pisac. Dobio je Mac Arthur stipendiju 2004. godine i bio je finalist National Book Award, najvažnije književne nagrade u USA. Njegova knjiga „The Lazarus Project“ je uvrštena među 100 najboljih knjiga po izboru „The New York Times-a“.

Aleksandar Hemon objavljuje redovno na portalu radiosarajevo.ba

Bibliografija:

The Question of Bruno (Pitanje Bruna)

Nowhere man (Čovjek bez prošlosti)

The Lazarus Project (Projekt Lazarus)

Love and Obstacles (Lubav i  prepreke)

The Book of My Lives (Knjiga mojih života)

The Making of Zombies Wars (Kako su nastali ratovi zombija)

Hemonwood

Povratak Hemonwooda

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert