Milan Mihajlović, čovjek, umjetnik

Milan Mihajlović je čovjek, umjetnik i veliki prijatelj Cultus BH-a. O predstojećoj aukciji i filmu o Milanovom životu.

Na istoku München-a, u Johanneskirchen-u, nalazi se umjetnička kolonija „Wiede Fabrik“. Na tom prostoru je 1928 godine Gottfried Wiede izgradio fabriku za proizvodnju acetilena. Nakon što je 1992 godine fabrika prestala sa radom, familija Wiede je 1995 odlučila da objekte stare fabrike ustupi umjetnicima. U jednoj od drvenih kućica je Milan Mihajlović uredio svoj atelje.

Milan je rođen u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine. Nakon studija pedagogije na Univerzitetu u Beogradu bio je gost student na Akademiji za lijepu umjetnost. U München preseljava 1980 godine i studira Umjetnost kao terapiju. Njegova umjetnička djela nastaju pretežno noću kada je potpuno koncentriran na svoj rad, neprestano u pokretu, u pokušaju svoju strast i oduševljenje umjetnošču prenijeti na platno. Njegovi pokretači su strast i emocije koje, igrajući se, pretače u svoja umjetnička djela. Milan ne opterećuje svoje radove filozofijom i smatra da iza toga što se vidi, ne postoji ništa dalje, nikakvo objašnjenje.

O Milanovom životu je snimljen kratki film „Sjećam se – Amarcord“. Redatelj Wolf Gaudlitz je putovao sa Milanom u njegovo rodno mjesto, gdje je Milan ispričao svoju životnu priču. Pri tome je na platnu razapetom između dva drveta prenosio svoja sjećanja, emocije i time mu darovao dušu i krila.

Premijera filma je 04.12. 2016 u 11 sati u kino Rio Filmpalast, Rosenheimer Str. 46 u Münchenu.

amarcord_cultusbh

Milan je čovjek sa velikim srcem za djecu. Aktivno učestvuje u radu dobrotvornog društva „Schutzengel gesucht e.V.“. Za akciju pomoći umjetničkoj koloniji „Centar Duga“ iz Bihaća, koja pomaže Dječiji dom „Duga“ u Kulen Vakufu, darovao je jedno svoje umjetničko djelo. Njegova slika će, pored djela preko 70 umjetnika iz 12 zemalja, biti ponuđeno na aukciji:

25.11.2016 od 19 sati u Hofbräuhaus, Am Platzl 9, München.

aukcija_cultusbh

Dječiji dom „Duga“ u Kulen Vakufu je osnovan 1998 godine i brine se o djeci bez roditelja i djeci koja su zlostavljana. Pedagoškim konceptom pokušava im se predstaviti svijet u boljem svjetlu i dati im nadu za bolji život. Do sada je oko 280 djece u domu našlo utočište.

Dalje informacije: www.schutzengel-gesucht.de.

Milan Mihajlović je veliki prijatelj udruženja Cultus BH-a. Od početka podržava rad našeg bosanskohercegovačkog kulturnog centra. Prvo događanje u organizaciji Cultus BH je bilo održano u prostorijama Milanovog ateljea 2014 godine.

Raduje nas svaki put pozdraviti ga na našim manifestacijama i sretni smo što imamo ovog velikog čovjeka i umjetnika za prijatelja.

milan_cultusbh

Ein Gedanke zu „Milan Mihajlović, čovjek, umjetnik“

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert