Cultus BH u 2016 godini

Uz veliki angažman članova, sponzora i prijatelja, Cultus BH je u 2016 godini priuštio svojoj publici prijatne kulturne večeri.

Bliži se kraju godina u kojoj je Cultus BH publici organizovao raznovrsna kulturna događanja i druženja. Uz veliki angažman članova, sponzora i prijatelja, Cultus BH je priuštio svojoj publici prijatne kulturne večeri koje će sigurno dugo ostati u sjećanju.

FEBRUAR

josip_pejakovic_cultusbh

U februaru 2016. godine je Josip Pejaković održao dvije predstave, mješavine svojih starih i novih mono-drama „Ućerivanje“, „Oj, živote“ i „U ime naroda“. Publika je do posljednjeg mjesta ispunila sale, bila oduševljena glumačkim umijećem doajena glumišta i vidjela u njegovom bezimenom junaku bosanskog čovjeka sa dobronamjernom sviješću u čijoj se glavi rađaju čarobne stvari.

APRIL

U subotu, 16. aprila 2016, održano je tradicionalno godišnje druženje našeg kulturnog centra. Bogatim kulturnim programom Cultus BH se zahvalio svojim članovima, gostima, partnerima i sponzorima za njihovu vjernost, angažman i podršku tokom protekle sezone.

U zvaničnom dijelu programa učestvovali su umjetnici iz Bosne, Njemačke, Srbije i Hrvatske. Predstavili su scultusnight2015e:

  • Denis Omerović, gitarista, učesnik prošlogodišnjeg internacionalnog festivala gitare u Sarajevu, sa svojim obradama pjesama „Zajdi, zajdi“, „Emina“ i „Vranjanka“
  • Mirza Čardaklija, pjesnik, sa četiri pjesme iz svojih do sada objavljenih zbirki pjesama,
  • Aleksandar Đukanović, mladi violinista iz Beograda, sa izvedbom Menuetta od Boccerinija
  • Sanela Čaušević sa impresivnim recitovanjem „Hasanaginice“ i
  • Martina Crnjak je svojim skečem do suza nasmijala prisutne, da bi nešto kasnije vokalnom izvedbom u pratnji jazz muzičara – basiste Igora Kljujića i gitariste Vlade Grizelja – goste podigla na ples.

rijad_gvozden_cultusbh30.aprila 2016 se u Minhenu smijalo „Bosancu na odmoru“. U prepunoj sali je održana hit predstava „Mora od odmora“ u izvedbi mladog glumca Rijada Gvozdena iz Sarajeva. Nakon velikog uspjeha u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i široj regiji „Bosanac na odmoru“ je oduševio i Minhensku publiku. Gledaoci su se mogli prepoznati u nekim od 9 likova koje je igrao Rijad Gvozden. Klasični konflikti supružnika kao i komične situacije tipične za moderno vrijeme mobitela, interneta i socijalnih mreža su nasmijali mnogobrojnu publiku ali i potaknuli na razmišljanje, kako organizovati odmor da bi bio odmor a ne „mora od odmora“.

JUNI

Seljo_cultusbh.org

U petak 03.06.2016 je bosansko-hercegovački kulturni centar Cultus BH iz Minhena još jednom  svojim prijateljima i gostima priredio ugodan kulturni doživljaj i umjetničko osvježenje. U predivnom ambijentu galerije slikara i našeg prijatelja Milana Mihajlovića nastupio je 25-očlani mješoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta Sarajevo „Seljo“ pod vodstvom dirigentice Tijane Vignjević.

OKTOBAR

dsc08696_lznSarajevska glumica Aida Bukva je 15.10.2016 u organizaciji našeg kulturnog centra gostovala u Minhenu predstavom „Crvenkapica i zabranjene bajke“. Predstava je realizirana u saradnji sa Magacin kabareom iz Sarajeva. Originalnim humorom i glumačkim umijećem Bukva je oduševila gledalište do posljednjeg mjesta ispunjene sale minhenske IG Feuerwache, koje se tako, na potpuno novi i drugačiji način, imalo priliku upoznati s današnjim Sarajevom i tipičnim sarajevskim humorom.

NOVEMBAR

Damir Nikšić je u subotdamir_niksic_cultusbh_plakatu, 12.11.2016, gostovao u Minhenu. Za ovaj nastup je već duže vremena vladalo visoko interesovanje, tako da je sala u minhenskoj IG-Feuerwache bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Nakon mini-turneje kroz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, kao i regiona, „Cultus BH“ se prvi put odvažio da Damiru Nikšiću ponudi veliki podijum van Bosne i „regije“, a on je uzvratio nevjerovatnim trosatnim happeningom, koji nikog od prisutnih nijednog trenutka nije ostavio ravnodušnim.

 

DECEMBAR

djed-mraz_cultusbhVeoma uspješna godina je završena priredbom za najmlađe: Novogodišnja radionica „Pismo Djeda Mrazu“. U programu su glumica Slađana Bukejlović i jazz-muzičar Dražen Archie Babić zajedno sa djecom sastavili pismo Djeda Mrazu a zatim ga pjesmom i smijehom pozvali da im se pridruži. Djed Mraz je došao iz daleka sa novogodišnjim paketićima za djecu. Svoju radost i veselje djeca su podijelila sa Laurom i Bubbom, koji su svojim vratolomnim plesom oduševili mališane.

Ova priredba je izazvala veoma pozitivne reakcije djece i roditelja i na najbolji način okončala ovogodišnje aktivnosti Cultus BH.

Cultus BH želi svojoj vjernoj publici, prijateljima, sponzorima i članovima puno zdravlja i sreće

kao i puno kulturnih događanja i lijepog druženja u Novoj 2017 godini!

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert